Πάσχα στην Ελλάδα….σε νησί…στη Χίο

Αν και τα ελληνικά νησιά τα έχουμε στο μυαλό μας κυρίως σαν καλοκαιρινό προορισμό, το Πάσχα, ειδικά όταν προσφέρεται και ο καιρός, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.

Πασχαλινές διακοπές στην Χίο λοιπόν και σε συνδυασμό με το γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου προσφέρεται για κάτι διαφορετικό. Ένα από τα πιο ζεστά και φιλόξενα νησιά του Αιγαίου, προσφέρεται για διακοπές με φίλους αλλά και με την οικογένεια. Παραλίες με διάφανα νερά, περιπατητικές διαδρομές στα δρομάκια του Κάμπου, όπου το παραδοσιακό στοιχείο και οι εκτάσεις με τα εσπεριδοειδή σου ξυπνάνε εικόνες και σου φέρνουν μυρωδιές μοναδικές.

Trip Tip εισιτήρια! Μελανό σημείο του ταξιδιού, για αυτό αν το αποφασίσετε θα πρέπει από πολύ νωρίς (πέντε μήνες τουλάχιστον για τα αεροπορικά) να τα κλείσετε, για να μην χρειαστεί να δώσετε μια περιουσία πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι σας. Ακόμα και τα δρομολόγια των πλοίων είναι περιορισμένα αλλά σαφώς πιο οικονομικά. Καλό θα ήταν αν επιλέξετε το καράβι να πάρετε μαζί σας και το αυτοκίνητο για να γυρίσετε το νησί.

Trip Tip διαμονής! Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να επιλέξετε ξενοδοχείο/κατάλυμα εκτός του κέντρου του νησιού για να ξυπνάτε βλέποντας θάλασσα ή τις καταπράσινες εκτάσεις με τα εσπεριδοειδή. Εναλλακτικά, επιλέξτε ξενοδοχείο στο λιμάνι της Χίου.

Trip Tip πρωινής βόλτας! Τα μαγαζιά του νησιού βρίσκονται συγκεντρωμένα στην Απλωταριά, στο κεντρικό σημείο του νησιού. Τα ωράρια τους: ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το μεσημέρι κατά τις 14:00-14:30 και μετά ανοίγουν το απόγευμα τους χειμερινούς μήνες (Τρίτη και Παρασκευή 17:00-20:00) και το καλοκαίρι (Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 18:00-21:00). Βέβαια το Πασχαλινό ωράριο είναι διαφορετικό, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε. Συνδυάστε την πρωινή σας βόλτα και το shopping απολαμβάνοντας τον καφέ σας σε πολύ ωραία cafe, χαζεύοντας τον κόσμο που περνάει, αφήνοντας τον ήλιο να καίει την επιδερμίδα.

Trip Tip διασκέδασης! Στο λιμάνι της Χίου βρίσκονται μαζεμένα όλα τα μαγαζιά στα οποία μπορείς να πιεις τον καφέ σου, να παίξεις το τάβλι σου, να απολαύσεις το φαγητό σου, να πιεις το ποτό σου και να χορέψεις στους ρυθμούς των μοντέρνων hits. Το καλοκαίρι υπάρχουν 2-3 χαρακτηριστικά clubs στα βόρεια και νότια του νησιού που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε.

Trip Tip παραλίας! Στην Χίο υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, οικογενειακές, ρομαντικές, κοσμικές, ήσυχες και απόμακρες…αλλά όλες είναι ιδανικές, κυρίως αυτές που βρίσκονται στην βόρεια και νότια πλευρά του νησιού.

Trip Tip Πασχαλινό! Όπως και σε κάθε νησί, έτσι και στην Χίο, υπάρχει έντονο το στοιχείο της κατάνυξης και μάλιστα σε πολλά χωριά του νησιού η Ανάσταση γίνεται στις 22:00, οπότε δεν περιμένετε να πάει 00:30 για να γευτείτε την μαγειρίτσα 🙂 . Αν και βρίσκεται στα Νότια του νησιού, αξίζει τον κόπο αν το πετύχετε, να κάνετε Ανάσταση σε ένα μικρό ξωκλήσι στον Εμπορειό, τον Άγιο Γιάννη. Πολύ κοντά στην θάλλασα και πάνω στα βράχια, ένα ιδιαίτερο μέρος με υπέροχη θέα.

Στο άλλο άκρο είναι το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου, ένα έθιμο που μπορείς να δεις με ασφάλεια σε συγκεκριμένα απομακρυσμένα σημεία και αξίζει τον κόπο να ανέβεις μέχρι τον Βροντάδο της Χίου για να το χαζέψεις. Προσοχή, επειδή γίνεται χαμός, να πάτε από πολύ νωρίς για να αφήσετε και το αυτοκίνητο σας γιατί αλλιώς θα αναγκαστείτε να περπατήσετε πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε.

Trip Tip Μαστίχας! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το νότιο μέρος του νησιού, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια και να παρακολουθήσετε την διαδικασία του “κεντήματος” της μαστίχας. Μέσα στα πλαίσια του αγροτουρισμού γίνονται σχετικές επιδείξεις και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή στην όλη διαδικασία της επεξεργασίας της μαστίχας. Το κόστος κυμαίνεται από 15€ ως 20€ το άτομο.

Trip Tip σουβενίρ! Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα πιο χαρακτηριστικό από την μαστίχα, αλλά πλέον τα περισσότερα από τα προϊοντα μαστίχας τα βρίσκει κανείς και στην Αθήνα. Για αυτό προτείνω ένα μοναδικό τοπικό, παραδοσιακό γλύκισμα που παρασκευάζεται στα ζαχαροπλαστεία του νησιού, τα “μασουράκια”, σκέτα (με αμύγδαλο) ή με γεύση μαστίχας τα οποία θα ξετρελάνουν εσάς και αυτούς που θα τα δοκιμάσουν.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.