Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, προορισμός ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο, βρίσκεται η Αγόριανη. Ένας καταπράσινος και γαλήνιος τόπος, έτοιμος να σε φιλοξενήσει με την πιο ζεστή αγκαλιά. Ιδανικό μέρος για όλα τα γούστα, αφού καταφέρνει να συνδυάσει, την ηρεμία που προσφέρει το τοπίο, τα χειμερινά σπορ αφού βρίσκεται μόλις 15 χμ από το Χιoνοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού και την διασκέδαση και εντός του χωριού αλλά και στην Αράχωβα, η οποία απέχει μόλις 22 χμ.
Η μυρωδιά του τζακιού, τα τεράστια πλατάνια στην πλατεία και η πέτρα κυριαρχούν. Παρκάροντας και κατεβαίνοντας για μια βόλτα στην πλατεία, σίγουρα θα σου κινήσει την περιέργεια ο ήχος του γάργαρου νερού και ένα γεφυράκι με την πινακίδα «προς καταρράκτη». Σε δύο λεπτά θα βρεθείς μπροστά σε μια μαγική εικόνα: πράσινο και νερά που πέφτουν με τεράστια δύναμη σχηματίζοντας έναν καταρράκτη.
Πάνω στην πλατεία, δύο παραδοσιακές ταβέρνες είναι έτοιμες να σε υποδεχτούν με ντόπια κρέατα, σπιτικές πίτες, φρέσκο ζεστό ψωμί και μυρωδικές σαλάτες. Γύρω από την πλατεία, υπάρχουν ζεστοί χώροι για να απολαύσεις τον καφέ σου –ακόμα και αν πίνεις decaf 🙂 ) καθώς επίσης και ζεστό τσάι Παρνασσού με μέλι. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να αγοράσετε παραδοσιακά εδέσματα και κυρίως τα σιροπιαστά και τα λικέρ.
Η φιλοξενία στην Αγόριανη είναι δεδομένη! Μικρά, παραδοσιακά δωμάτια με πέτρα και τζάκι, είναι έτοιμα να σας υποδεχτούν και να σας ζεστάνουν. Και όταν ξυπνήσετε, ένα παραδοσιακό πρωινό, με φρέσκο ψωμί, αυγό και παραδοσιακά κουλουράκια είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε τη μέρα σας!
Όποτε και να βρεθείτε στην Αγόριανη, θα πρέπει σίγουρα να επιδιώξετε να την επισκεφτείτε και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία και γιορτάζει όλες τις ημέρες τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Οι μασκαράδες του χωριού, διοργανώνουν παιχνίδια, κυρίως για τα μικρά παιδιά και κάποιου είδους παρέλαση η οποία κορυφώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο Κέντρο της Πλατείας. Σπιτικά εδέσματα με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό του χαλβά έχουν την τιμητική τους και μοιράζονται απλόχερα στους επισκέπτες και στους κατοίκους, αφού οι κυρίες της Αγόριανης έχουν δώσει όλη τους την τέχνη και την φαντασία για να σας κεράσουν χαλβά με πορτοκάλι, με μούστο, με καρύδι, με σταφίδες και ότι άλλη γεύση μπορεί κανείς να φανταστεί. Και μόλις πέσει η νύχτα, το γλέντι ανάβει και οι ψησταριές είναι έτοιμες να δεχτούν τα παραδοσιακά λουκάνικα με ζεστό ψωμάκι και ντόπιο κρασί.
Οι εορτασμοί κορυφώνονται το πρωί της Καθαρής Δευτέρας με τον βλάχικο γάμο και την παραδοσιακή φασολάδα, που ψήνεται από το πρωί σε μεγάλα καζάνια δίπλα από την πλατεία. Και όπως επιτάσσει το έθιμο, μια μαύρη κουκίδα στο μέτωπο από τους ντόπιους (τα λεγόμενα «μουντζουρώματα») μαρτυράει ότι ήσουν και εσύ παρών, στην αρχή της Σαρακοστής, στην πανέμορφη Αγόριανη.