Ζάκυνθος : το Φιόρο του Λεβάντε στο Ιόνιο

Για πολλούς ίσως ένας προορισμός κατά κύριο λόγο τουριστικός. Αν τον επισκεφτείς όμως, θα αλλάξεις γνώμη, αφού η Ζάκυνθος έχει να σου προσφέρει τόσα πολλά που μπορεί και να διαπιστώσεις ότι τελικά δεν αποτελεί μόνο προορισμό των νεαρών Βρετανών 🙂

Για να περιηγηθείς στην Ζάκυνθο θα χρειαστείς οπωσδήποτε δύο μέσα: αυτοκίνητο και καραβάκι! Η οδήγηση στο νησί θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, λόγω της στενότητας των δρόμων και της απίστευτης κίνησης, ειδικά τον Αύγουστο.

TripTip διαμονής! Αν θέλεις πραγματικά να ξεκουραστείς και να απολαύσεις τις διακοπές σου, επέλεξε να μείνεις στην χερσόνησο του Βασιλικού, στην περιοχή Ξηροκάστελο. Απέχει 17χμ από το κέντρο της Ζακύνθου αλλά νομίζω ότι αν διαθέτεις μέσο, αξίζει πραγματικά τον κόπο να μείνεις σε ένα τέτοιο μέρος.

TripTip Παραλίες! Η Ζάκυνθος έχει άπειρες παραλίες, οργανωμένες (ακόμα και με ντουζιέρες) και μαγευτικά γαλάζια νερά! Από πού να ξεκινήσει κανείς και ποια να πρωτοαναφέρει. Θα ξεκινήσω την περιήγηση νοτιοανατολικά του νησιού, από το Porto Καμίνια,  μια μικρή και οργανωμένη παραλία με άμμο και αρκετά ήσυχη αφού δεν έχει πολύ κόσμο. Δίπλα ακριβώς (σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο) βρίσκεται το Porto Zoro  μια αρκετά μεγαλύτερη παραλία αλλά και αυτή οργανωμένη. Και φτάνουμε στην γνωστή και πολυδιαφημισμένη παραλία του Porto Azzuro. Μια άρτια οργανωμένη παραλία όπου μπορείς να καθίσεις μια ολόκληρη μέρα έχοντας όλες τις παροχές, ακόμα και να κανονίσεις και τον γάμο σου δίπλα στο κύμα 🙂  Λιγότερο οικονομικό σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες όσον αφορά κυρίως το φαγητό αλλά αφού είμαστε σε διακοπές ας το απολαύσουμε. Στο τέρμα της παραλίας υπάρχουν κάποιοι επιβλητικοί βράχοι από τους οποίους αναβλύζει ο περίφημος άργιλος. Μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε κόσμο γύρω σας να κυκλοφορεί έχοντας κάνει λασπόλουτρο απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του αργίλου.

Αν ο καιρός δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στο να απολαύσετε τις ομορφιές των νερών στις παραπάνω παραλίες, προχωρήστε λίγο ακόμα και θα βρεθείτε στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για έναν μικρό προστατευμένο κολπίσκο στα δεξιά σας, ο οποίος θα διατηρεί σίγουρα την ηρεμία στα νερά του και έτσι θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Οργανωμένη και σχετικά οικονομική παραλία όσον αφορά την ενοικίαση για ξαπλώστρες και ομπρέλες (8€), με καφέ και εστιατόριο. Στα αριστερά σας το σκηνικό αλλάζει για τους λάτρεις των extreme sports σε μια οργανωμένη, πολλών χιλιομέτρων παραλία.

Στις παραλίες αυτές μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας όλες τις ώρες τις ημέρας. Προχωρώντας όμως στην διαδρομή μας προς τα νότια το νησιού, ξεκινάμε να συναντάμε τις παραλίες που προτιμούν οι χελώνες caretta-caretta για να γεννήσουν τα αυγά τους για αυτό και το μπάνιο επιτρέπεται μέχρι τις 20:00. Στις παραλίες αυτές θα βρείτε κόσμο της WWF για να σας ενημερώσει για το μοναδικό αυτό φαινόμενο που συναντάμε στην Ζάκυνθο, να σας δείξει τις φωλιές και να σας επιστήσει την προσοχή προκειμένου να εξασφαλίσουν το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή του σπάνιου αυτού είδους. Ρωτώντας έναν από τους εθελοντές τον λόγο που θα πρέπει να εκκενωθεί η παραλία, μου έδωσε μια απάντηση που δεν είχα φανταστεί –πέραν της ησυχίας- . Θα πρέπει λοιπόν με τα κατάλληλα μέσα να «ισιώσουν» την άμμο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εξογκώματα στην παραλία, προκειμένου να διευκολύνουν την πορεία των νεογέννητων προς την θάλασσα.

nests

Οι αμμώδεις παραλίες, τις οποίες οι χελώνες έχουν επιλέξει για την γέννηση των αυγών τους είναι  ο Γέρακας και το Δαφνί. Στο Δαφνί μην φοβηθείτε τον δρόμο, απλά οδηγείστε με προσοχή καθώς μιλάμε για ένα κατηφορικός κακοτράχαλο χωματόδρομο.

Και μια που αναφέραμε την διάσημη χελώνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε μια βόλτα στην θάλασσα και να πετύχετε μια από αυτές να κολυμπάει στα νερά της Ζακύνθου. Επειδή όμως παντού υπάρχουν ουρές και μεγάλη αναμονή για να απολαύσετε μια βόλτα δια θαλάσσης, προτείνω να συνεχίσετε τον δρόμο σας και να σταματήσετε στην παραλία Κερί. Μπορείτε να ρίξετε και μια βουτιά στα νερά της αλλά είναι προτιμότερο να τσιμπήσετε κάτι στις ταβέρνες της και να αναζητήσετε μια βάρκα με γυάλινο πάτο (θα σας κοστίσει γύρω στα 17-20€). Το τελευταίο δρομολόγιο για την βόλτα αυτή αναχωρεί γύρω στις 15:00, οπότε φροντίστε για την διαθεσιμότητά σας και οργανώστε το πρόγραμμά σας. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει αρχικά κολύμπι στο νησάκι Μαραθονήσι, με τα διαφανή και πεντακάθαρα νερά, περιμετρικά από τις φωλιές. Εντύπωση στο Μαραθονήσι θα σας κάνει και η πλωτή καντίνα που βρίσκεται στο νησί για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών για νερό και γρήγορο φαγητό 🙂 Στην συνέχεια επιβίβαση στην βάρκα για βουτιά στις Γαλάζιες Σπηλιές (blue caves).

bluecaves

Νομίζω ότι αυτή η διαδρομή είναι αρκετή και ξεκούραστη για να δεις και να απολαύσεις αυτά τα μοναδικά τοπία σε σύντομο χρονικό διάστημα και βέβαια να απολαύσεις και το κολύμπι της caretta-caretta. Υπάρχουν βέβαια και καραβάκια που ξεκινάνε από το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ κάνοντας τον γύρο του νησιού και σταματώντας σε πολλά και διαφορετικά μέρη αλλά ίσως είναι αρκετά κουραστικό από ένα σημείο και μετά οι τόσες ώρες εν πλω και με τον ήλιο να σε ακολουθεί 🙂

Μετά το Κερί βρίσκεται η παραλία του Μαραθιά. Ίσως από τις ελάχιστες παραλίες στην Ζάκυνθο με βότσαλο. Πεντακάθαρα νερά, αλλά δεν είναι οργανωμένη, οπότε αν την επισκεφτείτε φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα για να την απολαύσετε για ώρες.

Αν αναζητάει κανείς την πολυκοσμία υπάρχουν οι αχανείς αμμώδεις παραλίες στα τουριστικά μέρη όπως το Τσιλιβί, το Αργάσι και τις Αλύκες. Οργανωμένες παραλίες με ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, Mini market καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Όμως θα ξεχωρίσω μια ιδιαίτερη παραλία δίπλα σε αυτήν του Τσιλιβή, τον Γάιδαρο. Μια ξύλινη κατασκευή με το συμπαθέστατο τετράποδο θα σας δείξει τον δρόμο, σε έναν πολύ ήρεμο κολπίσκο με απίστευτα νερά. Οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες και ντουζιέρα δωρεάν, διαθέτει και beach bar για καφέ και κρύα πιάτα, αρκετά οικονομικό για τα δεδομένα της Ζακύνθου.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το πασίγνωστο και πολυβραβευμένο Ναυάγιο. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο δια θαλάσσης με οργανωμένα tour. Όμως πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να πετύχεις ήρεμη θάλασσα και να μπορέσεις να κολυμπήσεις. Όπως και να χει, αν δεν το επισκεφτείς από κοντά δεν μπορείς να καταλάβεις το μοναδικό χρώμα των νερών του μικρού αυτού κολπίσκου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει όμοιο του πουθενά και απλά σε μαγνητίζει. Εκτός όμως από την θαλάσσια οδό αξίζει να δεις το Ναυάγιο από ψηλά. Στο χωριό Αναφωνήτρα, στα βόρεια του νησιού, υπάρχει ένας χώρος στο βουνό, όπου μπορείς να απολαύσεις την μαγική αυτή παραλία από ψηλά. Κάποιοι πολύ θαρραλέοι προκειμένου να βρεθούν ακριβώς απέναντι και να το απαθανατίσουν μοναδικά, επιλέγουν να προχωρήσουν ανάμεσα στα βραχώδη μονοπάτια, για να βρεθούν στο ιδανικότερο σημείο.

Συνήθως, η διαδρομή για το Ναυάγιο περιλαμβάνει και βουτιά στα Ξύγκια, μια παραλία με διάφανα νερά, όπου η μυρωδιά από το θειάφι είναι το χαρακτηριστικό της.

Και προχωράμε οδικώς προς την δυτική πλευρά της Ζακύνθου. Εκεί συναντάμε το χωριό του Άγιου Λέοντα και την παραλία του Πόρτο Λιμνιώνα. Ο δρόμος αρκετά στενός και απότομος και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Όταν όμως φτάσεις, τα πράσινα νερά του μικρού αυτού κόλπου σε αποζημιώνουν. Το σκηνικό έχει ως εξής: γύρω-γύρω από την θάλασσα υπάρχουν διαφορά «υψώματα» με ξαπλώστρες με μαξιλάρια (κόστος γύρω στα 4€) και μπορείς να απολαύσεις εκεί τον καφέ και το φαγητό σου. Η παραλία είναι ιδανική για καταδύσεις και βουτιές. Εναλλακτικά μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου γύρω-γύρω στους βράχους και σε κάποιες επίπεδες επιφάνειες. Αν τελικά επιλέξεις τις ξαπλώστρες επειδή υπάρχει αναμονή, φρόντισε να ενημερώσεις άμεσα τον υπεύθυνο για να σε υπολογίσει.

limnionas

Μετά το μπάνιο σας στο Πόρτο Λιμνιώνα, επιλέξτε φαγητό με ηλιοβασίλεμα στο χωριό Καμπί και καταλήξτε στο Πόρτο Βρώμη, ένα λιμανάκι με πολύ ωραία και καθαρά νερά. Βέβαια για μπάνιο, μόνο ένα μικρό κομμάτι παραλίας με βότσαλο είναι διαθέσιμο.

Θα κλείσω την περιήγηση στις παραλίες του νησιού που φυσικά δεν τελειώνουν ποτέ, με τον Άγιο Σώστη απέναντι από την παραλία του Λαγανά. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησάκι που επικοινωνεί με το λιμανάκι με αυτοσχέδιο γεφυράκι που περνάει πάνω από την θάλασσα. Στον Άγιο Σώστη μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου απολαμβάνοντας την θέα ή το μπάνιο σου με δυνατή μουσική και ποτό. Υπάρχει μια είσοδος περίπου 4€, τα οποία σου αφαιρούνται από ότι πάρεις.

TripTip χωριά! Η Ζάκυνθος, πέρα από τις πανέμορφες παραλίες της, έχει και πολλά παραδοσιακά χωριά. Εκτός από το Καμπί, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το χωριό Κερί (δυτικά του νησιού), στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη ελληνική σημαία  του κόσμου (περίπου 400τμ και 50 μέτρα ύψος), η οποία έχει ήδη μια θέση και στο ρεκόρ Γκίνες. Στο Κερί υπάρχει επίσης ο Φάρος και οι Μυζήθρες, δύο επιβλητικοί λευκοί βράχοι που βρίσκονται μέσα στην θάλασσα.. Στα ανατολικά της Ζακύνθου, συναντάμε το χωριό Μπόχαλη με τον λόφο του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον Εθνικό μας Ύμνο και το Κάστρο.

 TripTip βόλτα στην πόλη! Το κέντρο της Ζακύνθου προσφέρεται για βραδινό περίπατο. Ξεκινάμε από τον ναό του Αγίου Διονυσίου, πολιούχο του νησιού. Προχωράμε κατά μήκος της προκυμαίας και της Λεωφόρου Λομβάρδου και καταλήγουμε στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται η 21η Μαΐου για να συνεχίσει κανείς την βόλτα του, να αγοράσει τα σουβενίρ του, να απολαύσει το φαγητό του και να πιει το ποτό του χαζεύοντας τον κόσμο που περνάει.

 TripTip διατροφής! Αν και νησί, σου κάνει φοβερή εντύπωση το ότι σε όλα τα εστιατόρια υπάρχει ως κύριο έδεσμα το γουρουνόπουλο. Μετά το μεσημεριανό σας ή ακόμα και με τον καφέ σας, ζητήστε να γευτείτε μια «φρυγανιά». Πρόκειται για το τοπικό γλύκισμα των Ζακυνθινών, το οποίο θυμίζει λίγο cheese cake αλλά είναι αρκετά ελαφρύ και νόστιμο. Τέλος, μαζί με τα σουβενίρ από το νησί (σίγουρα μια λούτρινη caretta θα υπάρχει στις αποσκευές σας) μην παραλείψετε να πάρετε ζακυνθινές μάντολες με αμύγδαλο αλλά και φράουλα..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.